garden oasis

Garden Oasis Plan

The garden space is challenging due to its irregular shape as well as the fact that the ground slopes upward toward the birch tree. Jeff's design meets this challenge by creating a deck perimeter that follows the natural contour of the existing grade. Space is defined using inlaid boards stained a darker colour than the angled boards. Angled boards are arranged in a herringbone pattern, with the spine of the pattern centered with the windows. This creates the illusuon of a wider space when viewed from the interior of the house, as the lines spread outward from the viewpoint of the observer. A shade canopy provides sun relief and built-in benches add casual seating spaces. Boxwood hedges are planted along the perimeter of the deck to enclose the space. Further privacy is created with the construction of an arbor along the property line.

 

Jeff Clarke :: Portfolio